Monday, 23 May 2011

Kisah Benar: Si Guru & Muridnye

Hello2x semua..semalam Tokey Kopi pulang ke desa ye gamaknye disebabkan ad kenduri. so dalam kemeriahan kenduri tersebut Tokey Kopi telah mendengar cerita daripada uncle tokey mengenai  pengalaman paling lawak beliau sebagai seorang guru selam hampir 10 tahun.. So nak dipendekkan cite meh tokey cite kat kowg: 

 Uncle tokey mengajar subjek Bahasa Melayu di sekolah,, so satu hari beliau mendapat tugasan untuk mengajar sekumpulan pelajar buta huruf yang terdiri daripada warga emas orang asli yang duduk di perkampungan orang laut berdekatan dengan sekolah tersebut.. So Uncle tokey pown sebagai seorang guru yang bertanggungjawab pown memulakan tugas beliau mengajar (pelajar2x khas ini) sekali setiap minggu..



Macam nie kot reaksi uncle Tokey Kopi ketika mula2x diberi tugasan

ADEGAN PERTAMA

So tugasan pertama mereka adalah mengenai huruf A sampai r Z.. 
Mereka semua diberi masa untuk menghafal dan jgak belajar menyebut suku kata..cth SA...YA...= SAYA..Seminggu berlepas dan kini adalah masanya...he3 so uncle tokey swoh r seorang pakcik nie g kedepan san baca A-Z...almaklumlah dah tua so pakcik nie pown tergagap and x ingat nak bace,, tibe2x terdengar seorang ag pakcik menjerit ,,ABC je pown x taw, kan senang ( dam macam cite P.Ramlee Pendekar Bujang Lapok pown ad) 


So uncle tokey pown panggil pakcik yg konon2x nye power tu ke depan kelas..Pakcik tu pown dgan lancar menyebut A-Z ..Uncle tokey nie ske mengusik orangnye so dia cabar pakcik tadi baca A-Z secara mengundur..pakcik tadi pown terdiam sebentar,, x lame lpas tu dia pown bace  Z.Y.X.W.V.U.T.S.R.Queen ah sudah tetibe queen ..seluruh kelas ketawe terbahak2x pabila uncle tokey tanye nape sebut queen and bkan Q nie lar jawabnye 'tetibe pakcik teringat huruf Q nie disebut Queen mase men pakao@poker'..Nak pecah perut pakcik tokey di buatnye...


Nie dia PAKAU


ADEGAN KEDUA

Kali nie  uncle tokey meneruskan kelasnye dengan mengajar suku kata sambungan minggu sebelumnye...


Tekun sungguh pakcik2 & makcik2x nie..Xde pown rase jemu kat mke dowg..Ini membuatkan uncle tokey rasa bersemangat nak ajar dowg.. So pakcik tokey jemput sowang makcik ke depan..Uncle tokey pown tulis kat board PAKU=PA_KU..So dia pown suruh makcik tdi mengejanya..Makcik tu pown mengeja PA_KU,, tpi utk pengetahuan kowg bunyinye bkan PAKU tpi sebenarnye P#KI (faham2x kowg r) bergema hilai tawa pakcik dan makcik dalam kelas tu..Uncle tokey dah x bleh blah dia pown ketawa sebab mmg klaka giler di + dialek sebutan dowg yg memang already kelakar..

So ini saja entry Tokey Kopi kali nie,,diharap korang enjoy r cerita nie yg sememangnye kisah benar..So tokey nak kowg amek sedikit pengajaran dari pakcik dan makcik2x nie..walopown dah berumur mereka tetap ada effort nak study,,tokey tgok bdak2x zaman skang nie baru form3 dah ckap bosan belajar,,Macam dah bnyak ilmu kowg er (pst.. mara ckit) siap cakap x skola  pown bleh kaye..memang btol tapi sebenarnye owg2x yg x skola tu tpi kaya tu kerana dowg belajar berdasarkan pengalaman hidup dowg (blaja gak) So kowg yg memang telah diberi pluang utk blaja gunekanlah pluang nie dgan sebaiknye sesungguhnye ad org yg still xdpat peluang macam kite semua..Sesungguhnye menuntut ilmu adalah satu ibadah dan menjadi tuntutan di dalam Islam..Semoga success selalu. PEACE NO WAR 

3 comments:

myezatul aQma said...

hahaha..Q=queen..lawak comel.hahah

E Ja said...

mcm mengaja bdk2 lak rasanya...mcm sronok..

Tokey Kopi said...

he3 walopown dowg nie x pandai tpi effort ad..kelakar ag tu yang memang enjoy

Post a Comment