Monday, 23 May 2011

SERIUS : Bangkitlah Wahai Bangsaku

Entry kali nie Tokey Kopi membawakan topik yang teramatlah serius... Iaitu isu pendaftaran sebagai pemilih untuk pilihanraya.
Buat pengetahuan kowg semua teramatlah ramai rakyat kita di negara ini yang telah mengabaikan tanggungjawab mereka sebagai salah seorang rakyat di negara MALAYSIA tercuinta ini.. Seramai 3.93 juta rakyat di negara ini yang masih belum mendaftar sebagai pemilih walopown sudah layak dengan nyata...Nanti biler sesi pilihan raya diadakan kowg pown wat2x taw je er..Biler ada masalah kowg salahkan kerajaan..sepatotnye kowg salahkan diri kowg yang tidak menjalankan tanggungjawab dengan memilih pemimpin yang layak memimpim kowg...
Buat pengetahuan semua,, penggal Parlimen Ke-12 sudahpown mencapai mandat 3 tahun so,,Pilihan Raya ke-13 akan berlansung pada bila2x masa saje..BANGKITLAH WAHAI BANGSAKU..berikut adalah info mengenai pemilih & SPR :


SIAPA YANG LAYAK MENJADI PEMILIH ?
  • Warganegara Malaysia ;
  • Sudah mencapai umur 21 tahun (dah matang kowt)
  • Menetap dimana-mana Bahagian Pilihanraya di Malaysia dan ;  tidak
  • Hilang kelayakan warganegara ( warga asing kowg nie)
BAGAIMANA UNTUK MENDAFTAR ?
  • Pergi ke Pusat Pendaftaran
  • Bawa kad pengenalan
  • Pastikan Borang A diisi dengan betul oleh petugas sebelum ditandatangani
  • Simpan satu borang salinan sebagai bukti pendaftaran anda
PUSAT-PUSAT PENDAFTARAN
  • Ibu Pejabat SPR Malaysia
  • Pejabat-Pejabat Pilihan Raya Negeri
  • Kaunter SPR melalui program outreach
  • Pejabat-Pejabat Kedutaan Suruhanjaya Tinggi & Konsulat Jeneral di Luar Negeri
  • Pejabat Pos berkomputer ( suggested sebab mudah aje, datang bawa i.c then tunggu kerani tu isi borang, tandantangan and boleh blik umah tido)
Sebarang masalah boleh lah kowg rujuk disini : http://www.spr.gov.my/ klik disini ye..

So,, apalagi TUNAIKANLAH TANGGUNGJAWAB ANDA jangalah sampai negara kita mengenakan tindakan undang2x kepada rakyatnye yang tidak mengundi di SINGAPURA iaitu denda 5000SD / penjara baru kita semua nak sibuk mendaftar & mengundi..

2 comments:

riffzam said...

betul tu.mengundi lah.pilih pemimpin anda.kalau buat undang-undang macam singapura pun okey juga.hehe.wajib pergi mengundi.kalau tak kena denda.alahai.

Tokey Kopi said...

tu r reason knape sampai 93% kat Singapore pergi mengundi

Post a Comment